Choć dziczyzna znana jest od wieków, a zajadali się nią już polscy królowie, to od kilku lat traktowana jest po macoszemu. Wszystko za sprawą wieprzowiny i drobiu, które można kupić w każdym sklepie za niewielką cenę. Wokół dziczyzny w ostatnich latach narosło w związku z tym wiele mitów, a najczęstszą frazą dotyczącą dziczyzny wpisywaną w wyszukiwarkę jest pytanie, czy dziczyzna jest zdrowa oraz co przyrządzić z dziczyzny. Tradycyjne i szlachetne polskie mięso zostało zepchnięte na boczny tor tak bardzo, że nawet oczywiste zagadnienia wydają się być skomplikowane. A tu komplikacji nie ma. Tu jest dziczyzna – polska królowa mięs.
Czy dziczyzna jest zdrowa? – rozwiewamy wątpliwości
Głównym mitem dotyczącym dziczyzny jest to, że nie jest to mięso zdrowe. Tymczasem dziczyzna to najzdrowsze mięso! Po pierwsze nie ma nic wspólnego z mięsem hodowlanym, takim jak wieprzowina czy drób. Zwierzęta hodowlana rodzą się, żyją i umierają w niewoli, przetrzymywane są w zbyt ciasnych klatkach, bez możliwości swobodnego ruchu, faszerowane są paszą z GMO, sztucznymi hormonami i antybiotykami, które na celu mają przyspieszenie dojrzewania, eksploatację i podtrzymanie na zdrowiu osłabione taką egzystencją organizmy. Ubój odbywa się w otoczeniu strachu i krwi poprzedników, a zanim do niego dojdzie, zwierzęta czeka jeszcze transport nieprzystosowanymi samochodami w karygodnych warunkach. Każdy z tych czynników ma ogromny wpływ na kolor, smak, jakość, zapach i trwałość mięsa. Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny czy jelenia, jest z kolei mięsem w pełni naturalnym i wartościowym. Zwierzęta z lasu nie są poddawane ludzkiej ingerencji, mają niczym nieograniczoną swobodę ruchów, karmią się naturalnymi składnikami prosto z natury, nie znają strachu, żyją jako część ekosystemu leśnego, a nie produkt masowej produkcji. Po drugie dziczyzna, dzięki spokojnemu żywotowi zgodnemu z naturą, jest bardzo wartościowym w witaminy i minerały mięsem. Dziczyzna bogata jest w łatwoprzyswajalne żelazo, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, wapń, wartościowe białko pełne aminokwasów egzogennych, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dziczyzna ma niski indeks kaloryczny, niską zawartość cholesterolu i jest mięsem chudszym od drobiu. Nie posiada w sobie sztucznych składników chemicznych, nie powoduje więc alergii pokarmowych. Dziczyzna działa prozdrowotnie przy chorobach układu krwionośnego – anemii, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, wysokiego cholesterolu. Świetnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i osób starszych oraz jako składnik diet odchudzających.
Co można przygotować z dziczyzny? – nieodkryte możliwości kulinarne
Kolejnym często powtarzanym mitem jest to, że z dziczyzny nie można przygotować zbyt wielu potraw, oraz ze samo przygotowywanie jest długotrwałe i trudniejsze, od przyrządzenia wieprzowiny czy drobiu. Otóż warto wiedzieć, że dziczyzny nie trzeba przechowywać w zamrażalce całymi tygodniami, aby skruszała, a można ją skruszałą kupić. Można także kupić mięso z dzika czy sarny w wersji surowej i wtedy należy je odpowiednio długo marynować. Jednak przygotowanie dziczyzny wcale nie jest bardziej skomplikowane, niż przyrządzenie innego mięsa. Sarnina, dziczyzna czy jelenina są też bardzo wdzięcznym mięsiwem, ponieważ można je przygotować na wiele różnych sposobów – piec, smażyć, grillować, gotować, wędzić, podawać w formie przystawek, przekąsek czy głównego dania. Z dziczyzny można przyrządzić też smakowite wyroby, takie jak pasztet z dziczyzny, kiełbasa myśliwska czy smalec z dzika. Dodatkowo dziczyzna ma niepowtarzalny smak i aromat, który tylko podkreśla naturalność i prawdziwość mięsa. Zwierzęta leśne żywią się przysmakami prosto z natury – owocami leśnymi, grzybami, bukwią, kasztanami, korzeniami, leśnymi ziołami. Każdy z tych przysmaków ma swój charakterystyczny aromat, który przenika do mięsa, a następnie trafia na nasz talerz bez względu na to, w jaki sposób mięso było przygotowane.
Gdzie i za ile kupić mięso z dzika?
Wiele osób twierdzi, że dziczyznę trudno kupić, jest droga, a jeszcze trudniej kupić dziczyznę smaczną, tanią i pewną. Może i tak było kiedyś, ale obecnie dziczyzna coraz częściej dostępna jest w sieciówkach i kosztuje niewiele więcej od wieprzowiny czy drobiu, będąc przy tym mięsem o wiele lepszej jakości. Aby można było ją sprzedawać, dziczyzna musi przejść restrykcyjne badania weterynaryjne, bez których nie może zostać dopuszczona do sprzedaży. Jeśli chcesz spróbować mięsa z dziczyzny lub gotowych produktów, w których nie znajdziesz niepotrzebnych i sztucznych składników, to serdecznie zapraszamy do Leśniczówki. Nasz sklep z dziczyzną słynie z produkcji smacznych wyrobów z dziczyzny, paczek prezentowych pełnych przysmaków z dziczyzny oraz przygotowywania i dowożenia pod wskazany adres pieczonego w całości dzika. Robimy wędliny od wielu lat, zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy do spróbowania naszych przysmaków, takich jak kiełbasa krakowska, delikatny pasztet z sarny lub nieco ostrzejszy pasztet z jelenia, a tym, co na pewno skradnie serca każdego smakosza jest wyjątkowa w smaku kiełbasa z dzika. Cena wyrobów z dzika, jak i mięsa z dziczyzny, choć wydaje się wyższa od ceny wieprzowiny czy drobiu, jest tak naprawdę adekwatna do jakości i smaku dziczyzny. Pamiętajmy, że mięso to nie jest produktem masowym, a artykułem wysokiej jakości, które zachwyca swoimi walorami smakowymi i wartościami odżywczymi.
Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net