TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE Truskawki są drinku z specjalnych owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWE

 

Nie właśnie świetnie smakują, ale również mają korzystny nacisk na polskie zdrowie. Niektóre z pomoce które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
są służenie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety skutki też mogą istnieć wyjątkowo szkodliwe.

Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to piękne źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).

Truskawki toż w 90% woda, oprócz której produkty zawierają sporo błonnika, węglowodanów i białka. Są bardzo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Wadę ta wynika z ochronnego działania owoców na układ krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale też zmianami poziomu cukru we natur.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki stanowi robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a jeszcze powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa więcej na rozwój liczby antyoksydantów we natur, tym tymże wzmacnia system odpornościowy. Czynniki te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału także różnych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie wpływają na istnienie i pracę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co wpływa, że oczyszczają swój układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i przyspieszając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują naszą skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima traktowany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają zatrzymywaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz szybkiej dawki witaminy C, ułatwia zmienianie tego elementu. Dlatego zajmuje się wegetarianom a osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po jedzeniu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z produktów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na złe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich mówić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać toż istnieć zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole zachodzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i szkolenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co jest szalenie ważne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia pewno istnieć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do powstawania reakcji alergicznych i przynosić bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wykonywać uczulenia.

Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie wysyła się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na maksymalną ich ilość w produktach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie mówi się ich spożywania kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo proste również znacznie rozpowszechnione w bliskim świecie, sezon zakłada się pod koniec maja także występuje przez wszystek czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo użyć w kuchni na ogromne klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do domowej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o